Att skrota bilen kan verka lite krångligt för den oinvigde. Genom att tala med rätt firma kan du dock snabbt få hjälp. Det enda du behöver är registreringsbevis och en ID-handling. I den här texten har vi sammanställt ett antal vanliga frågor och svar som handlar just om att skrota bilen.
Vad kostar det att skrota bilen?
Det kan såklart variera. En firma med bas i Stockholm som vi tittar på låter meddela att de hämtar alla fordon helt kostnadsfritt – givet att de omfattas av producentansvar. I korthet innebär producentansvaret att en producent, så som en tillverkare eller generalagent, ansvarar för att ordna så att fordonet kan skrotas på ett bra sätt.
I praktiken innebär det att du som fordonsägare kan skrota bilen gratis, givet att den tillhör någon av följande fordonskategorier:
- Personbil (högst 3 500 kg)
- Lätt lastbil (upp till 3 500 kg)
- Lätt buss (upp till 3 500 kg)
Värt att känna till är att producenten kan begära ersättning om bilen saknar värdefulla delar så som växellåda, katalysator eller motor.
Är det miljövänligt?
De som skrotar bilarna har regler att förhålla sig till – och därmed rutiner för att se till att det inte är skadligt för miljön att skrota bilen i Sverige. I praktiken innebär det till exempel att man dränerar bilen på farliga vätskor och samlar ihop dem i slutna kärl och att tungmetaller så att dessa kan skickas för miljöbehandling.
Hjulen, batteriet och glas tas bort innan karossen pressas, transporteras och ”tuggas ned”. Metaller skickas som regel till ett smältverk för att kunna användas igen – vilket i sin tur är snällt mot miljön. Att skrota bilen på ett bra sätt gör att man återvinna mycket av den, vilket är att hushålla med jordens resurser.
Hur vet man att bilen faktiskt blir skrotad?
Det här är inte en ovanlig fråga för den som ska skrota bilen. Det som sker är att man gör en så kallad avregistrering, vilket innebär att bien raderas permanent från vägtrafikregistret. När firman hämtar upp din bil (eller när du lämnar den på plats) bör ett mottagningsbevis utfärdas. Mottagningsbeviset säger att skrotfirman tar över äganderätten och tar ansvar för att bilen skrotas och att det görs i enlighet med gällande regler kring säkerhet och miljö.