AP7-soffan inte särskilt hållbar

AP7-soffan inte särskilt hållbar

Hållbarhet är ett begrepp som numera ständigt är på tapeten. Även de cirka 840 PPM-fonderna som är valbara på Pensionsmyndighetens fondtorg bedöms utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Den statliga fonden AP7 Såfa, som ibland kallas “AP7-soffan”, fick i mars 2016 betyget 2 av 5 avseende sin hållbarhet. Det är naturligtvis inget vidare gott betyg för det statliga förvaltningsalternativet med drygt tre miljoner svenska PPM-sparare. Hela elva globalfonder fick ett högre betyg än AP7-soffan, varav tre fick en 4:a och åtta fick en 3:a.

Anledningen till att just globalfonder är så pass intressanta, är för att det är den fondkategori som vi svenskar föredrar framför alla andra fondkategorier. Näst mest populär är kategorin Sverigefonder. Globalfonder är ett bra placeringsalternativ eftersom de har en bred inriktning och i liten utsträckning är beroende av utvecklingen i enskilda stater, branscher och liknande. Statliga AP7 Såfa bidrar till dominansen av globalfonder på svenskarnas PPM-konton. Det gör att faktorer som hållbarhet och fondavgifter får en betydande roll vid val av globalfond.

Hållbarhet eller andra faktorer?

Anledningar till att denna typ av fonder kan få ett lite lägre betyg när det gäller hållbarheten, är bland annat att de globala bolagen är belägna långt bort från Sverige. Det gör att insynen inte är lika god i dessa bolag. Börsmarknaderna på andra håll i världen domineras också i större utsträckning av olika råvaror såsom mineraler, gas och olja, samt vapen och tobak. Därför dras AP7-soffans hållbarhetsbetyg ner i jämförelse med mer aktivt förvaltade globalfonder.

När tittar på globalfonder bör du dels titta på avgiften och dels hållbarhetsbetyget, om hållbarhet är en viktig faktor för dig. En globalfond som är valbar i premiepensionssystemet är Advisor Världen. Fondförvaltaren Advisor tillhandahåller förutom förvaltning av sina egna fonder även tjänster inom PPM-förvaltning.

Du som känner dig osäker på vilken globalfond du ska välja, eller vilka typer av fonder du överhuvudtaget bör titta närmare på, kan ta hjälp av Advisor för att få en professionell förvaltning av ditt PPM-konto. Med en årlig snittavkastning på 10 procent de senaste 17 åren, har Advisor sedan år 2000 slagit den genomsnittliga pensionsspararens tillväxt på PPM-kontot med 3 procent per år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *