ECCO skor – från Danmark till världen

ECCO skor - från Danmark till världen

Den danska skotillverkaren ECCO Sko grundades 1963 av Karl Toosbuy. Företaget tillverkade ursprungligen enbart skor, men har med tiden även börjat tillverka accessoarer och andra mindre läderprodukter. Året var 1982 då företaget slog upp portarna till sin första butik i Danmark och började sälja ECCO skor ur denna. Företagets produkter har sedan dess sålts i 88 länder och idag finns cirka 3 060 ECCO-butiker runtom i världen. Du kan även köpa ECCO skor i ytterligare 14 000 skobutiker världen över. Företaget är företagsägt och har globalt sett knappt 20 000 anställda.

Så gick ECCO skor från att vara lokala till att bli globala

ECCO etablerades alltså 1963 i den lilla staden Bredebro i södra Danmark. Det var dock först på 1980-talet som företaget började expandera sin verksamhet till andra länder. 1982 låg försäljningen av ECCO skor på 1 miljon par per år. För att kunna möta den ökande efterfrågan på dessa påbörjades även produktion av skorna i Portugal, samt licensierad tillverkning på Cypern och i Japan.

1996 byggde ECCO ett alldeles eget center för forskning och design i Danmark och döpte det till “Futura”. Sedan 2009 är dock Portugal det land där företaget bedriver sin forskning och utveckling, och kort därefter började man tillverka sitt läder i Indonesien och garva detta i Thailand. I och med detta äger ECCO sedan år 2000 alla delar av tillverkningsprocessen, från läderproduktion och design till butiksförsäljning. Den första flaggskeppsbutik att sälja ECCO skor öppnade 1998 på den välkända shoppinggatan Oxford Street i London.

Idag äger företaget garverier i såväl Nederländerna som Kina, Indonesien och Thailand. Dessa garverier är bland de ledande tillverkarna av läder till modebranschen, sportbranschen och bilindustrin. Ett av de forskningsprogram som ECCO bedriver syftar till att minimera den miljöpåverkan som garverierna har. Ungefär fyra femtedelar av tillverkningen av ECCO skor sker i egen regi i portugisiska, thailändska, kinesiska, indonesiska och slovakiska fabriker, medan cirka en femtedel av produktionen sker under licens i flertalet asiatiska länder.

ECCO skor går idag att köpa i fler än 90 länder. Företaget bedriver sin verksamhet i såväl Asien och Nordamerika som i Östeuropa och Centraleuropa. ECCO har därmed vuxit från att vara en liten dansk skotillverkare till att bli en global sådan i ordets rätta bemärkelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *