Larmets pris

Om du har bestämt dig för att skaffa larm är du bara en bit på vägen: Vilken typ av larm ska du skaffa? Det finns massor av olika typer och komponenter du kan välja till ditt larm. När det gäller säkerhet blir pengar och kostnaden sekundär, men priset spelar fortfarande roll. I den här texten berättar vi om vad ett larm kan kosta.

Kostanden för trådlösa larm

På marknaden finns trådlösa larm. De är så enkla att montera att den händige kan göra det själv. Dessa larm kan kopplas till vaktbolag eller till den egna mobiltelefonen. Dessa larm är inte godkända enligt Försäkringsförbundets regler. Om man bestämmer sig för ett larm som inte är uppkopplar till en larmcentral och utan abonnemang hos ett säkerhetsbolag kommer man billigare undan: Det enda man måste köpa är själva larmet. De flesta larm på marknaden säljs som paketlösningar. Vill man ha fler detektorer eller någon annan utrustning än den som finns i paketet får man betala extra. Larm kan även kompletteras med kameraövervakning. Kostnaderna för detta är från 10 000 kronor och uppåt. Det finns också i marknaden en dimgenerator som gör att rök väller ut så snart larmet går. Den täta dimman gör att tjuven inte kan orientera sig i fastigheten. Kostnaderna för detta är mellan 10 000 och 15 000 kronor. Med andra ord kan du komma undan med 3000 kronor eller verkligen satsa på säkerheten och betala tiotusentals kronor. Du kan naturligtvis testa att installera larmet själv men om du väljer att anställa en expert måste du räkna med en extra kostand också för ditt larm.

Kostnaden för uppkopplade larm

Om man väljer att ha ett uppkopplat larm finns det olika alternativ. Hos ett vaktbolag kostar installation av deras larm runt 4 000 kronor. Till detta kommer en hyra från 165 kronor per månad. Kostnaden varierar beroende på åtgärd. I hyran ingår kostnad för eventuell utryckning. Försäkringsbolagens larm kostar från cirka 8 000 kronor. Därtill kommer en avgift till larmcentral från cirka 100 kronor. Här gäller också att vaktbolag tar betalt för eventuell utryckning.

Det säkraste larmet är ett uppkopplat larm till ett certifierat säkerhetsbolag. Man köper själva larmet, betalar en installation och startar ett abonnemang som man måste betala per månad. Det kan vara idé att jämföra vad larmen kostar per år under exempelvis en sjuårsperiod. Det är inte säkert att det larm som är dyrt att installera blir så mycket dyrare långsiktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *