Öka din synlighet i trafiken med 240 procent

Öka din synlighet i trafiken med 240 procent

Till skillnad från en bil där du inte behöver tänka särskilt mycket på belysningen, förutom då glödlamporna går sönder, är det viktigt att du som cyklist väljer din cykelbelysning med omsorg. Vilken typ av belysning som är den rätta beror dels på de förhållanden som du cyklar i, men även på vilken typ av cykling du ägnar dig åt, vilken typ av cykel du använder och hur länge du är ute och cyklar. Här får du matnyttig information som hjälper dig att välja rätt cykellampor!

Cykelbelysning för sikt och för synlighet

Den viktiga frågan du behöver ställa dig när du köper cykelbelysning är huruvida du behöver cykellamporna för att kunna se eller för att bli sedd i trafiken. En faktor att ta hänsyn till är lumen, vilket är den allra vanligaste beskrivningen av hur mycket ljus en cykellampa avger. Ju fler lumen, desto ljusare cykellampa. Cykellampor kan ha så få som 30 lumen eller en bra bit över 2 000 lumen, helt enkelt desto högre lumen desto bättre cykelbelysning.

Cykellampor som används för ökad sikt avger generellt sett ett smalare strålmönster och ett starkare ljus. Det innebär också att du behöver ett större batteri för att förse lampan med ström. Cykellampor som används för ökad synlighet i trafiken har istället ett ökat fokus på att du ska kunna ses från fler vinklar. För att åstadkomma detta används ofta ett bredare strålmönster och belysning på sidorna.

Antalet lumen är generellt sett lägre på lampor för synlighet eftersom deras främsta uppgift inte är att öka din sikt. Därför är denna typ av cykelbelysning oftast lättare och drivs med batterier av mindre storlek. De har också en ljusstyrka på färre lumen, ett bredare strålmönster och en något högre prislapp än de cykellampor du använder för att se framåt med.

Även om du kanske tror att du bara behöver använda cykellampor då du cyklar i mörker, har det visat sig att hela 8 av 10 cykelolyckor inträffar i dagsljus. Det innebär att du behöver använda din cykelbelysning även under dagtid för att öka din synlighet i trafiken. I dagsljus bör din cykelbelysning avge ett blinkande ljus som är synligt på minst 400 meters håll. På så sätt upptäcks du 240 procent enklare än om du inte använder cykelbelysning, medan en cykellampa som inte blinkar ökar din synlighet med 140 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *