Vilket golvmaterial passar bäst?

Vilket golvmaterial passar bäst?

Trä eller plast? Eller kanske en heltäckningsmatta i tyg? Det finns flera olika slags golv där alla har sina fördelar och nackdelar. Framförallt bör man se på hur golvet kommer att användas för att välja rätt golvmaterial. Vill du kunna lägga in det själv är klickgolv generellt det enklaste.

Trägolv

Trä är det material som är allra vanligast på golv. Ser man på nyproduktion av bostäder är det extremt vanligt med trä vilket kan bero på kvalité och känsla i förhållande till kostnad. Man får helt enkelt mycket för pengarna.

Lägga trägolv: Trägolv finns i väldigt många olika format. Det enklaste att lägga är klickgolv. Ett sätt att lägga golv som näst intill revolutionerade marknaden för golv när det lanserades. Nu kunde privatpersoner lägga sina golv mycket enkelt. Något som till dess var relativt svårt.

Inom trä finns även stavparkett och exempelvis massiva träplankor. Att lägga detta är svårare än klickgolv men effekten med massiva träplankor kan knappast slås av något annat golv. Detta inte minst i större villor där man vill lyfta fram en äldre inredning.

Heltäckningsmatta

Heltäckningsmatta var populärt på 70- och 80-talet men minskade sedan kraftigt i popularitet i privata hem. På kontor har det däremot länge varit vanligt. Men heltäckningsmattan är på stark frammarsch. Detta efter en utveckling som gjort att mattan lättare kan hållas ren.

Lägga heltäckningsmatta: Heltäckningsmatta är tacksamt att lägga. Detta förutsatt att man gjort sin läxa gällande underlaget. Är det svåra vinklar kan mallar göras i papp som sedan används som underlag för att bitarna ska bli korrekt.

Vinylgolv

Efter trägolv är det vinylgolv som är populärast. Ett enkelt och billigt golv som finns med mängder av mönster. Här kan man till och med ha imitation av träplankor eller parkett. Visserligen inte lika lyxigt men utseendemässigt syns det inte stor skillnad.

Lägga plast/vinylgolv: Vinylgolv finns på rulle samt som klickgolv. Det är generellt enklare att välja alternativet med klickgolv då det kan vara svårt att hantera en stor otymplig rulle med vinylgolv. Ska rulle användas är det bäst att delarna skärs upp i ett annat rum än där golvet ska läggas.

Fråga om du inte vet

Är du osäker på vilket golvmaterial som ska läggas? Prata med en återförsäljare av flera olika slags golv för att få råd. Vill du sedan lägga golvet själv för att spara på kostnaden för en hantverkare rekommenderas klickgolv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *